Színharmónia a gyakorlatban

Útmutató a színek tudatos és kreatív alkalmazásához

Szerző: Lesa Sawahata
Méret: 279 x 216 mm
Terjedelem: 192 színes oldal
Kivitel: ragasztókötött, puhatáblás
Megjelenés időpontja: 2013

Bolti ára: 5995 Ft
Webshop ár: 5096 Ft
[Megrendelés – Scolar webshop]

A nagy sikerű könyv hosszú idő után ismét kapható!

 

Bár közismert, hogy a színek milyen fontos szerepet játszanak életünkben, a vizuális szakmákban dolgozó, a színekkel hivatásszerűen foglalkozó szakemberek munkáját segítő könyv eddig csak elvétve jelent meg magyar nyelven.

 

A Scolar Kiadó Design-sorozatának kötete ezt a hiányt igyekszik pótolni egy gyakorlatias, a mindennapi tervezői feladatok során rendkívül jól használható segédkönyv megjelentetésével.

A könyv közérthető nyelvezete, valamint a színelmélet működését illusztráló több mint 1200 bemutatott színkombináció (színhangzat) garantálja, hogy az is sikerrel és haszonnal forgathatja a könyvet, aki a színtannal eddig még nem foglalkozott behatóbban.

A színelmélet alapjai

A könyv röviden, néhány oldalon bevezet a színelmélet alapjaiba, bemutatja a 12 osztatú színkör felépítését, használatát. Megismerhetjük azokat az egyszerű elveket és szabályszerűségeket, amelyek később, a színhangzatok kialakításakor segítségünkre lesznek.

Az elméleti alapok birtokában a könyv 106 előre definiált színárnyalata segítségével bárki képessé válik harmonikus – vagy ha a feladat épp úgy kívánja diszharmonikus – kettős vagy hármas színhangzatok összeállítására és alkalmazására.

A nagy gonddal kialakított színárnyalatok biztosítják, hogy az elméletben megismert hatást gyakorlati munkáinkban is maradéktalanul elérjük.

A színek hangulati hatásai

A könyv második része az alapszínek világosabb és sötétebb árnyalataival 96 színűre bővített színkör 22 nevezetes színét elemzi részletesen.

Megtudhatjuk, hogy az egyes színek, színhangzatok milyen hatást váltanak ki a szemlélőből, milyen érzelmeket közvetítenek, és ezek alapján melyek a kézenfekvő alkalmazási területei. Az olvasottakat egy-egy példa illusztrálja a festészet, a lakberendezés és az alkalmazott grafika területéről.

Több mint 1200 színösszeállítás

A 22 nevezetes szín mindegyikéhez 60 különböző – két vagy három szín kombinációjából összeállított – színhangzat tartozik. A profin kialakított színhangzatokat munkáinkhoz akár változatlan formában, azonnal felhasználhatjuk.

A szürke árnyalataival kiegészített, összesen 106 előre definiált színárnyalat alapul szolgálhat saját, egyedi színkombinációink kikeveréséhez is, melyhez segítséget nyújtanak a könyv végén található nagy méretű, kitéphető színminták.

Kitéphető színminták, nyomdai reprodukciót segítő CMYK értékek

A könyv színösszeállításai minden oldalon megtalálhatók perforált, kitéphető fomában is. Ezek, illetve a 106 alapszín perforált színmintái többezer egyedi, a könyvben még nem szereplő színhangzat kialakítását teszik lehetővé.

A könyv 106 színének mindegyikéhez egyedi azonosítószám tartozik, amely minden egyes színminta alatt megtalálható. Az azonosítószám alapján a színek CMYK értékei pillanatok alatt kikereshetők a könyv megfelelő táblázatából, megkönnyítve ezzel a számítógépes tervezést és a színek nyomdai reprodukálását.

Kezdőknek és profiknak egyaránt

A témát most először kóstolgatók számára a könyv könnyed és érthető bevezetést ígér a színek világába, a gyakorlatban elérhető azonnali sikerek pedig ösztönzést adhatnak a színhangzatok további tanulmányozásához.

A tapasztaltabbaknak tudásuk rendszerezéséhez, kreatív elképzeléseik alátámasztásához és technikai kivitelezéséhez adhat segítséget a könyv.

Ajánljuk mindazoknak, akiknek mindennapi munkájuk vagy hobbitevékenységük során színek is foglalkoznak, színekkel kapcsolatos döntéseket hoznak:

 • tervezőgrafikusoknak,
 • lakberendezőknek,
 • építészeknek,
 • belsőépítészeknek,
 • képzőművészeknek,
 • textiltervezőknek,
 • dekoratőröknek,
 • marketingszakembereknek,
 • fotósoknak.

 

Miért éri meg?
 • Néhány darab A4-es proof áráért 192 színes oldal színmintái, illetve 106 kitéphető és szabadon variálható színminta segít a végleges, nyomtatott színhatás megtervezésében és kialakításában.
 • Egy átlagos munkaóra áráért olyan segédletet tarthat a kezében, amely meggyorsítja a tervezési folyamatot, így hosszabb távon időt spórol meg vele.

 

A sorozat könyvei

Scolar Webshop - vásároljon 20% kedvezménnyel online könyvesboltunkban
Scolar Webshop - vásároljon 20% kedvezménnyel online könyvesboltunkban

Scolar könyvajánló