1000 termékdesign

Forma, funkció és technológia
a világ minden tájáról

Szerző: Eric Chan (ECCO Design)
Méret: 229 x 229 mm
Terjedelem: 320 színes oldal
Kivitel: cérnafűzött, flexibilis fedél
Megjelenés időpontja:
2010. november

Bolti ára: 6995 Ft
Webshop ár: 5946 Ft
[Megrendelés – Scolar webshop]

 

 

Az 1000-es sorozat kötetei a világ más tájain dolgozó tervezők keze alól kikerülő munkák bemutatásával kitekintést nyújtanak a design aktuális nemzetközi trendjeire, friss ötleteket, inspirácót adva alkotóknak és megbízóknak egyaránt.

 

Mozgásban a formatervezés

A terméktervezés a közelmúltban drasztikus változásokon ment keresztül. Elég, ha csak egy pillantást vetünk a mai számítógépekre, MP3-lejátszókra vagy akár mikrohullámú sütőkre – minden kompakt, mégis nagy kapacitással bír. A kevesebb olykor több, főként ha ennek köszönetően válnak a tárgyak mozgathatóvá és felhasználóbaráttá.

 

1000 fotó, több ezer izgalmas forma

A kötet az elmúlt évek legkiemelkedőbb designtermékeit mutatja be. A világ minden tájáról összegyűjtött egyedülálló kollekció különböző termékeken keresztül nyújt betekintést az egyes kultúrákba – a bútoroktól a személyes használati tárgyakon és kiegészítőkön át az elektronikai cikkekig.

A könyvben található megszámlálhatatlan apró részlet értékes forrásként szolgálhat a design területén dolgozóknak, legyen az illető kreatív vagy marketingszakember, de ajánljuk mindenkinek, aki a design aktuális trendjei iránt érdeklődik.

 

Funkciók szerint csoportosítva

A kötet a termékeket funkciójuk alapján az alábbi kilenc csoportba rendszerezve mutatja be:

  • ülőbútorok,
  • világítás,
  • otthon,
  • étkezés,
  • gondoskodás,
  • tárolás,
  • munka,
  • mindennapok,
  • szórakozás.

 

Imprint kiadás angol oldalakkal

E kiadvány elsősorban a vizualitásra épít, így csak minimális szöveges információt tartalmaz. Ennek köszönhetően lehetséges a könyv – az eredeti angol nyelvű változatnál is kedvezőbb árú – ún. imprint kiadása, amelyben csak a téma megértéséhez feltétlenül szükséges szöveges oldalak magyar nyelvűek.

A kötet kétnyelvű tartalomjegyzéke könnyű eligazodást tesz lehetővé az angol nyelvű fejezetkezdő oldalak között.

A kevésbé fontos szöveges részek – pl. a többnyire nemzetközi alkotók és megrendelők megnevezése – angol nyelvűek maradtak.

  

A szerző bevezetője a könyvhöz

Design. Ez az elmúlt két évtizedben népszerűvé vált szó mára egész világokat ölel fel a maga meghatározhatatlanságában. Az ezredforduló ugyanis olyan definíciókkal itatta át, amelyek túlmutatnak a szó szerinti jelentés, a „tervezés” esztétikai gyökerein, és utat nyitnak egy olyan új szakmai és értelmiségi generációnak, amely már designernek vallja magát.

A nagy gondolkodók mind designerek. A tervezők is. Csakúgy, mint a mérnökök, az ezermesterek, az esztéták vagy éppen a társadalmi és környezeti változások előremozdító személyiségei. Munkájuk gyümölcse lehet kézzelfogható vagy elvont, didaktikus vagy provokatív, célozhatja az emberi ösztönöket vagy éppen az alapvető szükségleteket: a lényeg az, hogy módszereiktől, eredményeiktől függetlenül mindannyian designerek, és a munkájukkal alkotott világ még nem nyerte el végső formáját.

A „végső forma” kifejezés már önmagában is ellentmondásos. A konkrét fizikai világhoz kötött designerek a tárgyak folytonos fejlődésének tanúi, és maga a forma nem más, mint motorja a monumentális változásoknak, amelyek a bennünket körülvevő dolgok természetét befolyásolják.

Vessünk csak egy pillantást elődeink hétköznapi tárgyaira, és láthatjuk, hogy a formájukat – így például a csavarhúzó hosszú, vékony fejét vagy a konyhakés praktikus fanyelét – maga a funkció határozta meg. Míg ez a praktikumon alapuló megközelítés tökéletesen illeszkedett a tárgyak egyféle használatához, az emberi szükségletek, illetve a technológia és az anyagok fejlődésének köszönhetően ma már új szempontok kerülnek előtérbe a terméktervezés során – garantálva, hogy a holnap tárgyai már csak távolról emlékeztetnek a tegnap eszközeire.

A mai kor legmodernebb termékei általában egyedülálló technológiával készülnek, formájuk leegyszerűsített: egész könyvek férnek el egyetlen kijelzőn úgy, hogy a lapozgatáshoz elég az ujjunkat mozdítani, vagy sokórányi zenét tárolhatunk egy egyszerű, kártyapakli méretű szerkezetben. Úgy tűnik, manapság egy szimpla doboz is bármire képes lehet – és éppen emiatt váltak a tárgyak fétis jellegűvé. Egy kijelző, egy csatlakozó és pár nyomógomb minimalizált kombinációja keveset árul el a tárgyak kvalitásairól; szimbolikus mozdulatokra – kattintásra, görgetésre – és némi műszaki furfangra van szükség ahhoz, hogy a valódi funkcióra fény derüljön.

A tárgyak evolúciója még kezdeti fázisban van, túlnyomó részük különféle archetípusként létezik. Az újfajta kommunikációs és információs platformok, illetve közösségi weboldalak ígéretes előretörése minden bizonnyal újabb és újabb technológiai és fizikai megoldások felkutatására ösztönzi majd a designereket az elkövetkező években. Számolni kell azzal is, hogy az erősödő környezetvédelmi szempontok egyre inkább megkövetelik majd, hogy az egyes termékek tervezésénél a fenntarthatóságot is figyelembe vegyék – nem csupán alapanyaguk tekintetében, hanem mindennapi használatukat illetően is. Minden valószínűség szerint ezek lesznek a legmerészebb kihívások a jövő designerei számára.

Amíg pedig a nyitott kérdésekre megszületnek a válaszok, és kiderül, hogy mi állja ki az idő próbáját, tekintsünk erre a kötetre úgy, mint mai életünk pillanatfelvételére, amelyből megtudhatjuk, hogy az egyes designerek miként reagálnak a modern világ kihívásaira. Jó szórakozást!

 

A sorozat könyvei

Scolar Webshop - vásároljon 20% kedvezménnyel online könyvesboltunkban
Scolar Webshop - vásároljon 20% kedvezménnyel online könyvesboltunkban

Scolar könyvajánló