A forma tervezése

Designökológia

Szerző: Zalavári József
Méret: 175 x 225 mm
Terjedelem: 212 színes oldal
Kivitel: cérnafűzött, keménytáblás
Megjelenés időpontja: 2008. október

Bolti ára: 6995 Ft
Webshop ár: 5946 Ft
[Megrendelés – Scolar webshop]

Napjaink formatervezésében megkerülhetetlen az ökológiai szempontok figyelembe vétele, e szemléletmód egyre markánsabban jelenik meg a különböző formatervekben is. Zalavári József könyve a designökológia témakörét bontja elemeire.

 

Ökodesign – a formatervezés új megközelítése

A 21. század során a tárgykultúrában is szükséges megvalósulnia egy olyan környezetkímélő, -védő szemléletnek, amely már a termék megszületésének pillanatában számol a tárgy élő és élettelen környezetre gyakorolt hatásával.

Az ökodesign a tervezés fogalomrendszerének, a tervezés alapjainak újragondolását igényli. Fontos, hogy a jövőben az ökológiai szempontok beépüljenek formaterveinkbe, ezáltal tárgyi világunk részévé váljanak. Ehhez a munkához kíván segítséget nyújtani e könyv.

 

A kapocs tárgy és használója között

„A design teremti meg a kapcsolatot a tárgy és használója között, meghatározza a használat módját, ezért több mint formaadás – szervesen hozzátartozik életünkhöz, minőségétől függ környezetünk gyakorlati értéke.

A designer feladata, hogy harmonikus kapcsolatot teremtsen a gyakorlati célok eléréséhez szükséges objektív adottságok, illetve az ember szubjektív lehetőségei, társadalmi és egyéni céljai között.

Zalavári József műve ennek a komplex problémának megértését szolgálva bemutatja a design alapelveit, valamint a funkcióit meghatározó elemeket, azok összefüggéseit. Igazolja, hogy a design nem művészeti, nem műszaki, hanem társadalmi jelenség.”

prof. Stefan Lengyel

 

A szerzőről

Zalavári József formatervező művész, egyetemi adjunktus. Ipari formatervezői tevékenysége mellett tanít, könyveket ír, 2005-től pedig rendszeresen szerepel a Magyar Szobrász Társaság kiállításain. Munkásságát számos hazai és nemzetközi elismeréssel jutalmazták (Formatervezői Nívódíj, 1986, 1996; Honorable Mention Award, Nemzetközi Autótervezési Pályázat, Tokió, 1998; Dózsa-Farkas András-díj, 2003; Ferenczy Noémi-díj, 2008). A designer tervezőasztalon és számítógépen megálmodott tárgyi világa észrevétlenül belesimult mindennapjainkba, formaterveit a nagyközönség is ismeri – ő tervezte az IKARUS 955 távolsági autóbuszt, az Ikarus emblémáját, a Kotyogó kávéfőzőt, az új Pannónia motort…

 

A sorozat könyvei

Scolar Webshop - vásároljon 20% kedvezménnyel online könyvesboltunkban
Scolar Webshop - vásároljon 20% kedvezménnyel online könyvesboltunkban

Scolar könyvajánló