A grafikai tervezés kézikönyve

Elemek, összefüggések és szabályok

Szerző: Timothy Samara
Méret: 203 x 253 mm
Terjedelem: 320 színes oldal
Kivitel: puhatáblás cérnafűzött
Megjelenés időpontja:
2016. február

Bolti ára: 11125 Ft
Webshop ár: 9456 Ft
[Megrendelés – Scolar webshop]

 

 

Lapozzon bele!

A könyv részletesen foglalkozik az oldaltervezés kompozíciós szempontjaival, a képek és illusztrációk alkalmazásának kérdéseivel, a színhasználattal, a tipográfiával, valamint az észlelés, történetmesélés és értelmezés vizuális aspektusaival; illetve azzal, hogy miként gyúrhatjuk mindezeket egybe a hatásos kommunikáció érdekében.

 

Az angol nyelven először hét éve megjelent, azóta töretlen sikerű könyv átdolgozott, kibővített második kiadása nagyszabású kísérlet annak a szerteágazó tudásanyagnak az összefoglalására, amelyet a tervezőgrafikusoknak feltétlenül ismerniük kell a mindennapi feladatok sikeres megoldásához.

A kötetben ötletek és példák százai teszik szemléletessé és élvezetessé azon alapelvek megismerését, amelyek a hatékony tervezői munkához elengedhetetlenek.

 

Ismerd meg a szabályokat, hogy pontosan tudd, mikor térhetsz el tőlük

A könyv azon túl, hogy minden eddiginél alaposabban tárgyalja a grafikai tervezés alapelveit, bemutatja, hogyan szeghetjük meg a kötet elején részletezett és jól illusztrált szabályokat anélkül, hogy elveszne az üzenet lényege vagy összezavarnánk a befogadót.

 

Mit várhatunk a könyvtől?
  • Részletesen ismerteti és jellemzi a grafikai tervezés vizuális eszközkészletének alapvető elemeit – a pontot, a vonalat, a síkidomokat, a textúrát, a térbeliséget és a kontrasztot –, valamint azt, hogy ezekből hogyan állítható össze hatásos kompozíció.
  • Mélyrehatóan elemzi a színeket – színtani jellegzetességeiktől és a szövegre gyakorolt hatásuktól kezdve a különböző fogalmak és érzelmek kifejezésében betöltött szerepükig.
  • Sokoldalúan tárgyalja a tipográfia kérdéseit – többek között a betűformák szerkezeti felépítését és optikai jellegzetességeit, a betűtípusok keverésének szabályait, a szöveg szedésével és a szövegképpel kapcsolatos tudnivalókat, és a képi elemként használt betűket.
  • Sorra veszi a képek felhasználásának szempontjait – bemutatja a különböző technikákban és ábrázolásmódokban, az absztrakció mértékében és a stilizáció jellegében rejlő lehetőségeket, és hogy ezek miként segíthetik a kommunikációt.
  • Bemutatja a szöveg és kép egységét megteremtő módszereket, és az oldal szerkezetének keretet biztosító rácsháló megtervezésének különféle módjait.
  • Csokorba gyűjti a jó design 20 szabályát – és példákkal szemlélteti azt is, hogy miként szeghetjük meg ezeket.
  • A világ legkülönbözőbb tájairól származó tervezők munkáit bemutató több mint 1000 fotó, továbbá 100 sematikus ábra gondoskodik arról, hogy a bonyolult összefüggések is világosak és érthetőek legyenek.

 

A szerzőről

Timothy Samara New Yorkban élő grafikus és képzőművész. Az elmúlt 25 év során munkájában elsősorban az arculattervezés és az infódesign területére koncentrált, változatos ügyfélkörében pedig megtalálhatók professzionális szolgáltatócégek a szolgáltatási szektor élvonalába tartozó cégek, gyártók, könyvkiadók és az oktatás terén tevékenykedő szervezetek.

New York északi részén működő, sikeres designstúdiójából először az akkor Pettistudio néven, manapság pedig Pettis Designként futó céghez, később pedig New York legnagyobb PR-vállalatához, a Ruder Finn-hez igazolt, és mindkét helyen senior art directori pozíciót töltött be.

Ezt az időszakot ismét szabadúszó korszak követte, jelenleg pedig független tanácsadóként dolgozik.

2000 óta szakmájának gyakorlása mellett oktatói tevékenységet is folytat (Parsons/The New School, University of the Arts, School of Visual Arts, SUNY Purchase College, New York University és Fashion Institute of Technology); az alkalmazott grafika elismert és köztiszteletben álló tanára.

Szerzői pályafutását 2001-ben kezdte el, és szakkönyveivel az oktatási segédanyagok új kategóriáját keltette életre. Ez idáig nyolc könyve jelent meg a grafikai tervezés témakörében, melyek összesen tíz különböző nyelven olvashatók.

Kategóriájában mindegyik kötet sikerkönyv lett, világszerte diákok és gyakorló szakemberek tízezrei használják. Gyakran tart előadásokat, és írásaival is számos, designnal foglalkozó magazinban találkozhatunk.

Timothy Samara 1990-ben végzett a philadelphiai University of the Arts egyetemén, az intézmény kiemelkedő tehetségeket gondozó programjának egyik résztvevőjeként, és BFA fokozatot szerzett grafikai tervezésből. 15 éve él partherével Booklynban, Williamsburgben.

 

A sorozat könyvei

Scolar Webshop - vásároljon 20% kedvezménnyel online könyvesboltunkban
Scolar Webshop - vásároljon 20% kedvezménnyel online könyvesboltunkban

Scolar könyvajánló