Expozíció

A fotográfia alapjai

Olvasson bele!

Szerző: David Präkel
Méret: 160 x 230 mm
Terjedelem: 176 színes oldal
Kivitel: ragasztókötött, puhatáblás
Megjelenés időpontja:
2010. október

Bolti ára: Ft
Webshop ár: 0 Ft
[Megrendelés – Scolar webshop]

 

 

A FOTOGRÁFIA ALAPJAI című könyvsorozat harmadik kötete, az Expozíció, a fényképezés egyik legösszetettebb témakörébe vezeti be az olvasókat. A hasznos tanácsok mellett száznál is több gondosan válogatott, kísérletezésre inspiráló fotó és lényegre törő ábra segíti az expozíció titkait megismerni kívánó amatőr fotósokat, valamint a fotográfia, a design és a vizuális művészetek iránt érdeklődőket.

 

A helytelen expozíciós beállítások ritkán szülnek jó képeket, ezért a vérbeli fotósok mindig kiemelt figyelmet fordítanak a zársebesség és a rekeszérték tudatos megválasztására.

A szerző az első fejezetben részletesen bemutatja az expozíció elméleti alapjait: a megvilágítás jellegének, erősségének és időtartamának hatása mellett számos más olyan tényezőt is megismertet, ami a helyes exponálást befolyásolhatja. Ezután kitér a zársebesség és a mozgás viszonyára, a mélységélességben rejlő kreatív lehetőségekre, a fénymérés jelentőségére, módszereire és eszközeire.

A könyv külön fejezetben foglalkozik a dinamikatartomány minél optimálisabb kihasználásának kérdéseivel, ismerteti a zónarendszert, a túl- és alulhívás lehetőségeit és az expozíció helyi szabályozásának módszereit.

A szerző segít felkészülni a váratlan és nehéz helyzetekre is: a speciális eseteket bemutató fejezet kitér többek között a techikailag helyes expozíciót felülbíráló szubjektív megítélésre, a szembefénynél és a vaku segítségével készült képekre, a fehéregyensúlyra, a téli tájképekre, valamint a makro- és infravörös felvételekkel kapcsolatos tudnivalókra.

 

A könyvben feldolgozott témakörök:

átmenetes szürkeszűrők, ellen- és élfény, érzékenység, expozíció helyi szabályozása, expozíciókompenzáció, expozíciós érték, expozíciós index, fehéregyensúly, fény, fénymérők típusai, film túl- és alulhívása, f-számok, hisztogramok, infravörös fényképezés, kalibrálás, képek egymásra exponálása, makrofotózás, meghatározó tónus, mélységélesség, nagy dinamikatartományú képek, nyitott zár, RAW-fájlok, rekeszértékek, szélsőséges megvilágítás, szűrők, túl- és alulexponálás, vaku, viszonossági törvény, zársebesség és az idő, zónarendszer

 

A szerzőről

Az Észak-Angliában nevelkedett David Präkel kilencévesen kapta első fényképezőgépét. A fotózás azóta is fontos szerepet játszik az életében. Sikeres és változatos karriert futott be újságíróként és szerkesztőként, kiadói tanácsadóként, zenei szakértőként és újabban tanárként. Rutinos előadó – a kilencvenes években egy évig az Egyesült Államokban tanított fényképészetet esti és ifjúsági foglalkozásokon. Miután visszatért az Egyesült Királyságba, számtalan helyen oktatott, és dolgozott a middlesexi Kodak oktatóközpontban is. Jelenleg saját fotóstanfolyamokat tart Northumberlandben, mellette részidőben oktat a Cumbria Institute of the Arts fotós szakán.

 

A sorozat könyvei

Scolar Webshop - vásároljon 20% kedvezménnyel online könyvesboltunkban
Scolar Webshop - vásároljon 20% kedvezménnyel online könyvesboltunkban

Scolar könyvajánló