Amikor az óriáskígyó lenyeli az elefántot…

Kommunikáció jelekkel – bevezetés a szemiotikába

Szerző: Sean Hall
Méret: 185 x 258 mm
Terjedelem: 176 oldal
Kivitel: ragasztókötött, puhatáblás
Megjelenés időpontja: 2008. november

Bolti ára: 5995 Ft
Webshop ár: 5096 Ft
[Megrendelés – Scolar webshop]

 

 

A jelhasználat elválaszthatatlan az emberi kultúrától, hiszen kommunikációnk minden formája a jeleken alapszik. A jelentés keletkezésének és a jelek értelmezésének mikéntjei minden kommunikációval foglalkozó szakember számára érdekes kérdéseket vethetnek fel.

 

Mindennapi tudományunk – a jelértelmezés

A szemiotika a jelek tudománya. A jelek hihetetlenül változatosak lehetnek: az egyszerű, útirányt mutató közlekedési táblától a tűzre figyelmeztető füstön át a kultúránkba ágyazódott, a képzőművészetben és az irodalomban megjelenő szimbólumokig a jelek értelmezése mindennapi életünk részét képezi.

Ennek ellenére a jelelméletet sokan misztikus tudománynak tartják. Ez a könyv az elvont elméletek magyarázata helyett közismert képek és szimbólumok segítségével, játékosan ismertet meg a szemiotika alapjaival.

 

Szemiotikai kérdezz, felelek!

A könyv 75 szemiotikai kulcsfogalmat tárgyal. Minden fogalmat egy kérdéssel vezet be, így ösztönözve az olvasót arra, hogy elgondolkodjon a saját megoldásán, mielőtt lapozva egyet megismerné a szerző válaszát. Az olvasó ezzel a módszerrel eltöprenghet azon, hogy – a kontextus függvényében – miként keletkezik a jelentés, hogyan lehet egy jelet megfejteni, megérteni.

Ez a játékos, kreatív gondolkodást igénylő módszer lebilincselően, az olvasó aktív részvételével mutatja be az alapvető szemiotikai fogalmakat. Az új ismeretek számos alkalommal a kommunikáció mibenlétéről, működéséről és szerepéről alkotott elképzeléseinek újragondolására késztetik az olvasót – gyakran kiderül, hogy az egyértelműnek gondolt dolgok nem is olyan egyértelműek.

 

Kulturális közeg, kontextus, értelmezés

A könyv – olvassuk bár elejétől a végéig vagy csak bele-bele lapozgatva – a gyakorlati példákon keresztül átfogó képet ad arról, hogy napjaink kulturális közegében hogyan képződik a jelentés.

A kérdésekkel kísért példák különösen azoknak a kreatív embereknek a tetszését fogják elnyerni, akik szeretnék még alaposabban megérteni a vizualitás nyelvét, és a jelelméleti fogalmakat munkájuk során is hasznosítani akarják.

„A szerző közérthetően és gyakorlatiasan közelíti meg a témát anélkül, hogy túlzottan az olvasó szájába adná a megoldást. Szerettem volna annak idején egy ilyen könyvből megtanulni a szemiotika alapjait.”

Brooke Allen, tervezőgrafika-professzor
Savannah College of Art and Design

 

A sorozat könyvei

Scolar Webshop - vásároljon 20% kedvezménnyel online könyvesboltunkban
Scolar Webshop - vásároljon 20% kedvezménnyel online könyvesboltunkban

Scolar könyvajánló